Det rene vand

Eleverne skal undersøge, hvordan forskellige typer af membraner kan bruges til at rense vand. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som astronaut Andreas Mogensen skal udføre på Den Internationale Rumstation ISS.

Forestil dig at være i rummet og være vægtløs. Her står astronauter over for en udfordring med at skaffe rent drikkevand, som er dyrt at fragte derop. Og astronauternes sundhed er afgørende. På Den Internationale Rumstation ISS, hvor astronaut Andreas Mogensen befinder sig, skal han teste udstyr til at rense vand. Udstyret kommer fra den danske virksomhed Aquaporin, som anvender membraner lavet af proteiner. Vi har omsat Andreas Mogensens forsøg til et undervisningsforløb, så elever i udskolingen selv kan prøve kræfter med forsøget og lære om danske virksomheder, der bidrager til rumforskning. Velkommen til Det rene vand!

Om forløbet

Eleverne skal udforske vandrensning med deres egne membraner ved at undersøge, hvordan forskellige typer membraner kan bruges til at rense vand, der presses igennem en sprøjte. Eleverne skal udfylde ark med membranmaterialer, hypoteser, undersøgelsesresultater og forbedringsforslag. Endelig skal de præsentere deres resultater for hinanden ud fra en række krav.

Forløbet består af:

 

Livet på rumstationen

Den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen var i 2015 på sin første ESA-rummission, Iriss. Missionen til Den Internationale Rumstation ISS varede 10 dage. Den 26. august 2023 drog han afsted igen som pilot på det Dragon-rumskib, der fragtede ham selv og hans kollegaer fra NASA og de 400 km op til ISS. Denne anden rummission, som hedder Huginn, varer et halvt år, hvor ISS er hans hjem. Ombord på rumstationen skal Andreas Mogensen udføre forskning og teknologiudvikling og demonstrere teknologier i vægtløs tilstand. Han skal udføre 10 forskellige forsøg, hvoraf fem af disse er udvalgt og omsat til undervisningsmateriale for elever i udskolingen.

Materialet, som samlet kaldes Livet på rumstationen, består af disse forløb:

Klasse

7. klasse, 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse

Fag

Biologi, Uddannelse og job, Fysik/kemi, Geografi

Aktivitetsform

Naturvidenskabelig metode

Sted

På skolen, Hos en virksomhed

Varighed

I samarbejde med

Viden

Kontakt

Mere til samme klassetrin

Vægtløs fitness

Eleverne skal designe et træningsprogram til en astronaut i vægtløs tilstand. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som astronaut Andreas Mogensen skal udføre på Den Internationale Rumstation ISS.

Læs mere

Frikvarter i Virtual Reality

Eleverne skal designe et storyboard til en video, der kan afstresse astronaut Andreas Mogensen, mens han er på Den Internationale Rumstation ISS. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som Andreas Mogensen skal udføre, mens han er i rummet.

Læs mere

Det ideelle astronautteam

Eleverne skal måle på deres kroppe og håndtere etiske dilemmaer om grænser for brug af data om vores kroppe. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som astronaut Andreas Mogensen skal udføre på Den Internationale Rumstation ISS.

Læs mere

Kontakt

Kontakt