Forestil dig at være i rummet, hvor der ikke er nogen tyngdekraft. Her står astronauter over for udfordringer som tab af muskel- og knoglemasse, påvirket syn og svækket immunforsvar. Men astronauternes velvære er afgørende. På Den Internationale Rumstation, hvor astronaut Andreas Mogensen senest har opholdt sig i et halv år, har han testet et brystbælte, som måler puls, åndingsfrekvens, temperatur og accelerationer. Forsøget skulle afgøre, om dataene kan opsamles og sendes til Jorden, hvor en læge løbende kunne vurdere hans helbred.
Vi har omsat Andreas Mogensens forsøg til et undervisningsforløb, så elever i udskolingen selv kan prøve kræfter med at måle kropsdata og forholde sig til brugen af disse. Velkommen til Det ideelle astronautteam!
Om forløbet
Med smarte bælter, ure, telefoner og udstyr kan vi i dag spore og dele vores egen sundhedsdata. I forløbet skal eleverne måle på deres egne kroppe, udvælge fire ideelle astronauter og diskutere, hvem der kan få adgang til data om vores kroppe. Forløbet munder ud i, at klassen udvælger det ideelle team af astronauter, der bedst vil kunne klare fire opgaver på en rejse til Mars.
Forløbet består af:
- Lærervejledning inkl. lektionsplan
- Elevmateriale med beskrivelse og udfordring
- Elevark 1 – 4
- Forklaringsvideo fra Videnskab.dk om Andreas Mogensens forsøg
- To artikler fra Videnskab.dk
Livet på rumstationen
Den 12. marts 2024 landede den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen og hans kollegaer fra NASA igen på Jorden efter at have opholdt sig næsten 200 dage på Den Internationale Rumstation. Missionen fik navnet ’Huginn’. Ombord på rumstationen udførte Andreas Mogensen forskning og teknologiudvikling, ligesom han demonstrerede teknologier i vægtløs tilstand. Han udførte i alt 10 forskellige forsøg, hvoraf fem af disse er udvalgt og omsat til undervisningsmateriale for elever i udskolingen. Andreas Mogensen rejste også i 2015 til Den Internationale Rumstation på missionen ’Iriss’, som varede 10 dage.
Materialet, som samlet kaldes Livet på rumstationen, består af disse forløb: