Det ideelle astronautteam

Eleverne skal måle på deres kroppe og håndtere etiske dilemmaer om grænser for brug af data om vores kroppe. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som astronaut Andreas Mogensen skal udføre på Den Internationale Rumstation ISS.

Forestil dig at være i rummet, hvor der ikke er nogen tyngdekraft. Her står astronauter over for udfordringer som tab af muskel- og knoglemasse, påvirket syn og svækket immunforsvar. Men astronauternes velvære er afgørende. På Den Internationale Rumstation ISS, hvor astronaut Andreas Mogensen netop nu befinder sig, skal han teste et brystbælte, som måler puls, åndingsfrekvens, temperatur og accelerationer. Forsøget skal afgøre, om dataene kan opsamles og sendes til Jorden, hvor en læge løbende kan vurdere hans helbred. Vi har omsat Andreas Mogensens forsøg til et undervisningsforløb, så elever i udskolingen selv kan prøve kræfter med at måle kropsdata og forholde sig til brugen af disse. Velkommen til Det ideelle astronautteam!

Om forløbet

Med smarte bælter, ure, telefoner og udstyr kan vi i dag spore og dele vores egen sundhedsdata. I forløbet skal eleverne måle på deres egne kroppe, udvælge fire ideelle astronauter og diskutere, hvem der kan få adgang til data om vores kroppe. Forløbet munder ud i, at klassen udvælger det ideelle team af astronauter, der bedst vil kunne klare fire opgaver på en rejse til Mars.

Forløbet består af:

 

Livet på rumstationen

Den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen var i 2015 på sin første ESA-rummission, Iriss. Missionen til Den Internationale Rumstation ISS varede 10 dage. Den 26. august 2023 drog han afsted igen som pilot på det Dragon-rumskib, der fragtede ham selv og hans kollegaer fra NASA og de 400 km op til ISS. Denne anden rummission, som hedder Huginn, varer et halvt år, hvor ISS er hans hjem. Ombord på rumstationen skal Andreas Mogensen udføre forskning og teknologiudvikling og demonstrere teknologier i vægtløs tilstand. Han skal udføre 10 forskellige forsøg, hvoraf fem af disse er udvalgt og omsat til undervisningsmateriale for elever i udskolingen.

Materialet, som samlet kaldes Livet på rumstationen, består af disse forløb:

Klasse

7. klasse, 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse

Fag

Biologi, Matematik, Uddannelse og job, Fysik/kemi

Aktivitetsform

Klasseeksperiment

Sted

På skolen, Hos en virksomhed

Varighed

I samarbejde med

Viden

Kontakt

Mere til samme klassetrin

Vægtløs fitness

Eleverne skal designe et træningsprogram til en astronaut i vægtløs tilstand. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som astronaut Andreas Mogensen skal udføre på Den Internationale Rumstation ISS.

Læs mere

Frikvarter i Virtual Reality

Eleverne skal designe et storyboard til en video, der kan afstresse astronaut Andreas Mogensen, mens han er på Den Internationale Rumstation ISS. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som Andreas Mogensen skal udføre, mens han er i rummet.

Læs mere

Det rene vand

Eleverne skal undersøge, hvordan forskellige typer af membraner kan bruges til at rense vand. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som astronaut Andreas Mogensen skal udføre på Den Internationale Rumstation ISS.

Læs mere

Kontakt

Kontakt