3D-print i et isoleret miljø

Eleverne skal designe og 3D-printe et objekt, der kan bruges i et isoleret miljø med begrænsede ressourcer. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som astronaut Andreas Mogensen skal udføre på Den Internationale Rumstation ISS.

Den Internationale Rumstation ISS, hvor astronaut Andreas Mogensen netop nu befinder sig, har begrænsede ressourcer. Det samme gælder andre lignende rumstationer. Derfor skal der udvikles løsninger med 3D-print af genstande direkte på rumstationen. Et forsøg, som Andreas Mogensen skal udføre, mens hans opholder sig på ISS. Forsøget er omsat til en undervisningsforløb til elever i udskolingen. Astronauter og forskere har nemlig brug for dine elevers kreative hjerner, når der skal designes et smart objekt til en rumstation eller en Mars-base. Velkommen til 3D-print i et isoleret miljø!

Om forløbet

I forløbet kommer eleverne igennem en række engineering-faser, når de skal forstå udfordringen, undersøge behov i et helt isoleret miljø, brainstorme på løsninger, konkretisere, konstruere, teste og forbedre deres løsninger. Vær opmærksom på, at forløbet fordrer adgang til en 3D-printer.

Forløbet består af:

 

Livet på rumstationen

Den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen var i 2015 på sin første ESA-rummission, Iriss. Missionen til Den Internationale Rumstation ISS varede 10 dage. Den 26. august 2023 drog han afsted igen som pilot på det Dragon-rumskib, der fragtede ham selv og hans kollegaer fra NASA og de 400 km op til ISS. Denne anden rummission, som hedder Huginn, varer et halvt år, hvor ISS er hans hjem. Ombord på rumstationen skal Andreas Mogensen udføre forskning og teknologiudvikling og demonstrere teknologier i vægtløs tilstand. Han skal udføre 10 forskellige forsøg, hvoraf fem af disse er udvalgt og omsat til undervisningsmateriale for elever i udskolingen.

Materialet, som samlet kaldes Livet på rumstationen, består af disse forløb:

Klasse

7. klasse, 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse

Fag

Matematik, Fysik/kemi, Uddannelse og job

Aktivitetsform

Engineering

Sted

På skolen, Hos en virksomhed

Varighed

I samarbejde med

Viden

Kontakt

Mere til samme klassetrin

Vægtløs fitness

Eleverne skal designe et træningsprogram til en astronaut i vægtløs tilstand. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som astronaut Andreas Mogensen skal udføre på Den Internationale Rumstation ISS.

Læs mere

Frikvarter i Virtual Reality

Eleverne skal designe et storyboard til en video, der kan afstresse astronaut Andreas Mogensen, mens han er på Den Internationale Rumstation ISS. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som Andreas Mogensen skal udføre, mens han er i rummet.

Læs mere

Det rene vand

Eleverne skal undersøge, hvordan forskellige typer af membraner kan bruges til at rense vand. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som astronaut Andreas Mogensen skal udføre på Den Internationale Rumstation ISS.

Læs mere

Kontakt

Kontakt