Vægtløs fitness

Eleverne skal designe et træningsprogram til en astronaut i vægtløs tilstand. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som astronaut Andreas Mogensen skal udføre på Den Internationale Rumstation ISS.

Forestil dig at være i rummet, hvor der ikke er nogen tyngdekraft. Her står astronauter over for udfordringer som tab af muskel- og knoglemasse, påvirket syn og svækket immunforsvar, mens deres velvære er afgørende for en succesfuld mission. Nu skal dine elever som rumforskere hjælpe astronauter med at holde sig sunde og i god form, når de skal udvikle træningsprogrammer ved hjælp af forskellige materialer, der ikke må gøre brug af tyngdekraften. Velkommen til Vægtløs fitness!

Om forløbet

Eleverne skal bruge deres viden om fysik/kemi, biologi og idræt, når de skal udvikle et træningsprogram til en astronaut som Andreas Mogensen i vægtløs tilstand på Den Internationale Rumstation ISS. Eleverne skal arbejde i teams og følge en designproces, hvor de skal teste, forbedre og evaluere deres træningsprogrammer. Til sidst får de mulighed for at afprøve deres program på yngre elever og indsamle feedback.

Forløbet består af:

 

Livet på rumstationen

Den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen var i 2015 på sin første ESA-rummission, Iriss. Missionen til Den Internationale Rumstation ISS varede 10 dage. Den 26. august 2023 drog han afsted igen som pilot på det Dragon-rumskib, der fragtede ham selv og hans kollegaer fra NASA og de 400 km op til ISS. Denne anden rummission, som hedder Huginn, varer et halvt år, hvor ISS er hans hjem. Ombord på rumstationen skal Andreas Mogensen udføre forskning og teknologiudvikling og demonstrere teknologier i vægtløs tilstand. Han skal udføre 10 forskellige forsøg, hvoraf fem af disse er udvalgt og omsat til undervisningsmateriale for elever i udskolingen.

Materialet, som samlet kaldes Livet på rumstationen, består af disse forløb:

Klasse

7. klasse, 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse

Fag

Biologi, Idræt, Uddannelse og job, Fysik/kemi

Aktivitetsform

Engineering

Sted

På skolen, Hos en virksomhed

Varighed

I samarbejde med

Viden

Kontakt

Mere til samme klassetrin

Frikvarter i Virtual Reality

Eleverne skal designe et storyboard til en video, der kan afstresse astronaut Andreas Mogensen, mens han er på Den Internationale Rumstation ISS. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som Andreas Mogensen skal udføre, mens han er i rummet.

Læs mere

Det rene vand

Eleverne skal undersøge, hvordan forskellige typer af membraner kan bruges til at rense vand. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som astronaut Andreas Mogensen skal udføre på Den Internationale Rumstation ISS.

Læs mere

Det ideelle astronautteam

Eleverne skal måle på deres kroppe og håndtere etiske dilemmaer om grænser for brug af data om vores kroppe. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som astronaut Andreas Mogensen skal udføre på Den Internationale Rumstation ISS.

Læs mere

Kontakt

Kontakt