Frikvarter i Virtual Reality

Eleverne skal designe et storyboard til en video, der kan afstresse astronaut Andreas Mogensen, mens han er på Den Internationale Rumstation ISS. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som Andreas Mogensen skal udføre, mens han er i rummet.

Astronaut Andreas Mogensen tilbringer månedsvis i trange omgivelser på Den Internationale Rumstation ISS, hvor han har brug for afveksling og afstresning i sin hverdag. Virksomheden Danish Aerospace Company har designet forskellige digitale verdener, som han kan bevæge sig rundt i ved hjælp af VR-briller. Men nu er det dine elevers tur, når de skal designe virtuelle oplevelser til Andreas Mogensen. Forestil dig, at han udforsker skovens dybe stille ro på en solskinsdag, går en tur i sin have eller lytter til bølgerne på Vestkysten, mens hans krop stadig er på ISS. Velkommen til Frikvarter i Virtual Reality!

Om forløbet

Eleverne skal sætte sig ind i Andreas Mogensens situation på Den Internationale Rumstation ved at tage udgangspunkt i en refleksion over deres egne reaktioner på omverdenens påvirkninger. Forløbet begynder med, at eleverne samler viden om, hvordan de selv holder bedst fri ud fra tre scenarier, der bliver mere og mere isolerede fra omverdenen. Dernæst skal eleverne undersøge, hvilke fysiske og mentale vilkår en astronaut på ISS er underlagt, hvad der påvirker dem fysisk og mentalt, og hvad der kan stresse dem. Sidst skal eleverne designe et storyboard til en video, der kan afstresse en astronaut på en rumstation.

Forløbet består af:

 

Livet på rumstationen

Den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen var i 2015 på sin første ESA-rummission, Iriss. Missionen til Den Internationale Rumstation ISS varede 10 dage. Den 26. august 2023 drog han afsted igen som pilot på det Dragon-rumskib, der fragtede ham selv og hans kollegaer fra NASA og de 400 km op til ISS. Denne anden rummission, som hedder Huginn, varer et halvt år, hvor ISS er hans hjem. Ombord på rumstationen skal Andreas Mogensen udføre forskning og teknologiudvikling og demonstrere teknologier i vægtløs tilstand. Han skal udføre 10 forskellige forsøg, hvoraf fem af disse er udvalgt og omsat til undervisningsmateriale for elever i udskolingen.

Materialet, som samlet kaldes Livet på rumstationen, består af disse forløb:

Klasse

7. klasse, 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse

Fag

Biologi, Uddannelse og job, Fysik/kemi

Aktivitetsform

Engineering

Sted

På skolen, Hos en virksomhed

Varighed

I samarbejde med

Viden

Kontakt

Mere til samme klassetrin

Vægtløs fitness

Eleverne skal designe et træningsprogram til en astronaut i vægtløs tilstand. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som astronaut Andreas Mogensen skal udføre på Den Internationale Rumstation ISS.

Læs mere

Det rene vand

Eleverne skal undersøge, hvordan forskellige typer af membraner kan bruges til at rense vand. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som astronaut Andreas Mogensen skal udføre på Den Internationale Rumstation ISS.

Læs mere

Det ideelle astronautteam

Eleverne skal måle på deres kroppe og håndtere etiske dilemmaer om grænser for brug af data om vores kroppe. Forløbet er omsat fra et af de forsøg, som astronaut Andreas Mogensen skal udføre på Den Internationale Rumstation ISS.

Læs mere

Kontakt

Kontakt