Science Day hos FOSS

Hvad er der egentlig i dine fødevarer, og hvordan hænger det sammen med, hvordan vi bedst mulig sikrer udnyttelsen af jordens ressourcer?

2. oktober 2024

08:45 - 14:30

FOSS
Nils Foss Allé 1
3400 Hillerød

Pris

Gratis

Tilmeldingsfrist

1. september 2024

Fuldt booket

Hos FOSS vil I møde nogle, der arbejder med kemi, matematik, produkt design, programmering og ledelse. De laver praktiske forsøg, samler og tester instrumenter, udtænker teorier og undersøger, hvordan slutbrugere arbejder på fx laboratorier, så vi kan udvikle det bedste produkt.
Gennem workshops og aktiviteter, får I en forsmag på, hvordan vi arbejder med fødevareanalyser. Vi vil også vise, hvad uddannelser inden for naturvidenskaben kan føre til, og hvilke veje/omveje, der kan være. Vi glæder os til at se jer

Program

Ankomst, hæng tøjetAlle får en keyhanger på, som skal bæres under besøget
Velkommen til FOSSPraktisk om dagen og ”Hvad laver FOSS”
ForedragHvordan bliver man ingeniør (eller andet STEM-job)?
Pause
Science Show
Walk-Around / Hands-onHvad er der i dine fødevarer?
FOSS giver frokost
WorkshopsHer skal I deltage i to workshops af 40 minutter hver. Disse workshops vælges på forhånd
Pause
PaneldebatI får mulighed for at stille spørgsmål til alle FOSS-medarbejdere, som I har mødt i løbet af dagen
Evaluering og tak for i dag

Aktiviteter

Foredrag: Sådan kommer du til at arbejde med naturvidenskab og teknologi

Der er mange veje til en sjov karriere indenfor naturvidenskab. Til foredraget hér tager vi udgangspunkt i 3 meget forskellige karriereveje, og fortæller om, hvordan man kan komme til at arbejde med teknologi og naturvidenskab, uanset om man brænder for ølbrygning, mekanikudvikling eller atomfysik

Science Show

Vi underholder med eksplosioner, farver og gode historier, og viser, at naturvidenskab er sjovt, fascinerende og relevant. Med udgangspunkt i dagligdagen laver vi forsøg, der på en god og forståelig måde forklarer nogle af de naturvidenskabelige fænomener, vi oplever hver eneste dag, og hvordan vi bruger den viden til at drive innovation i FOSS.

Walk-Around: Mål på din mad

Det er tid til at prøve instrumenter: Vores specialister vil have en række instrumenter og eksperimenter klar så du kan måle på og analysere hvad der er i kød, mælk, øl og mange andre fødevarer – og stille spørgsmål til teknikken bag.

Workshop 1: Fra pap til perfekt

I workshoppen vil i lære om de forskellige metoder, vi bruger til at udvikle nye produkter. Vi vil særligt fokusere på den tidlige fase af produktudvikling, hvor hurtige ideer testes og forbedres gennem feedback. I vil få chancen for at generere ideer og omsætte disse til papmodeller. Træd ind i rollen som modelbygger og prøv nogle af vores værktøjer af.

Workshop 2: Innovation for bæredygtig mælk: It’s not the Cow, it’s the How

Verdens befolkning har brug for mad! Men hvordan får vi mere ud af de begrænsede landbrugsarealer? Mælk er en vigtig kilde til næringsstoffer, men ko-drift bidrager til udledning af drivhusgasser. En del af løsningen er færre køer, der laver mere mælk og her har FOSS instrumenter, der kan hjælpe.

Vær med til at undersøge nogle af de tiltag som er afgørende for koens mælkeproduktion. Vi kigger i mikroskopet og ser, hvad der gemmer sig i mælken.

Workshop 3: Programmering instrumentkontrol – styr dit instrument!

Vores instrumenter indeholder en masse elektromekaniske elementer, som skal styres på den helt rigtige måde. F.eks. ventiler, motorer og sensorer. Disse styres ved hjælp af en computer, men ikke sådan en computer som I kender. I stedet bruger vi mikrocomputere til dette.

I vil få en introduktion til hvordan sådanne mikrocomputere kan programmeres og herefter skal I selv programmere en mikrocomputer og få den til at styre forskellige ting.

Workshop 4: Projektledelse: Mellem teknik og mennesker

I projekter skal mennesker med mange forskellige faglige kompetencer forstå hinanden og samarbejde om en fælles løsning, hvor ikke alles interesser kan imødekommes. Som projektledere er det vores opgave at få samarbejdet til at fungere og styre at opgaverne leveres til tiden​.

Vores tekniske uddannelse gør os i stand til at sætte os ind i komplekse områder og forstå, hvordan vores fagområde er en del af en større løsning, som vi skal formidle til projektdeltagerne i et sprog, de forstår.

Prøv kræfter med det. Det er en sjov øvelse.

Workshop 5: Tæt på mekanikken

Et FOSS instrument består af mekanik, elektronik og software til at styre det hele. Samspillet mellem disse fagområder er afgørende for at udvikle et velfungerende, innovativt og robust instrument. Med denne workshop vil vi give jer et indblik i det spændende og udfordrende ved at udvikle mekanik til FOSS instrumenter. I kommer til at prøve forskellige metoder og udviklingsværktøjer, som giver jer et indtryk af, hvordan vi arbejder – I skal bl.a. tegne jeres egne virtuelle dele og se dem komme til live på en 3D printer.

Vigtig information

  • FOSS serverer frokost
  • Eleverne skal medbringe mobiltelefon

Forberedelse

Det kræver forberedelse hjemme på skolen at deltage i Science Day. Forberedelsen består af følgende aktiviteter:

  1. Kontakt Foss i god tid inden Science Day. Det er vigtigt, at I taler sammen inden besøget og afstemmer forventninger til hinanden og dagen, ligesom der kan være praktiske detaljer, som skal på plads. Du finder kontaktoplysningerne i den e-mail, som du modtog, da du tilmeldte klassen Science Day.
  2. Brug denne undervisningspakke som forberedelse til Science Day. Undervisningspakken indeholder øvelser og oplæg til diskussion på klassen. Afsæt to lektioner i uge 39 eller 40 – før Science Day. Undervisningspakken indeholder også podcastserien ‘Min vej’, hvor fire unge fortæller om deres veje og omveje til uddannelse og job. Inddrager du podcastserien, skal du afsætte mere end to lektioner.
  3. Se denne film om FOSS med eleverne:

I samarbejde med

Viden

Verdensmål

Undervisning

Science Day

Besøg en virksomhed, organisation eller uddannelsesinstitution til Science Day. Science Day inspirerer alle elever uanset køn, religion, etnicitet og kultur til en fremtid med naturvidenskab og teknologi.

Læs mere

Kontakt

Kontakt

Kontakt