Danmark har en lang tradition som landbrugsland, hvor mejeribranchen har spillet en central rolle i udviklingen af fødevareproduktion og eksport. Med en stærk kobling til både naturfag, teknologi og bæredygtighed rummer mejerierne et væld af muligheder for at gøre undervisningen praksisnær og relevant.
I forløbet Meget mere end mælk undersøger eleverne de mange uddannelses- og jobmuligheder i mejeribranchen – fra mejeriteknikere og laboranter til ingeniører og produktudviklere. De får indblik i moderne fødevareproduktion, SRO (styring, regulering og overvågning), hygiejne, kemi og bioteknologi samt branchens fokus på bæredygtighed og innovation.
Forløbet kan anvendes som en del af et Fællesfagligt Fokusområde i naturfagsundervisningen i 7. – 9. klasse og inddrage temaer som produktion, energi og bæredygtige fødevarer. Det giver eleverne et autentisk indblik i en væsentlig dansk industri og skaber bro mellem teori og praksis – måske endda inspiration til fremtidige karriereveje.
Opgaverne
Forløbet består af to opgaver, der begge tager udgangspunkt i generisk mejeriproduktion, nemlig 1) mælkens bestanddele og næringsværdi, og 2) styring, regulering og overvågning på et mejeri.
Hent hele forløbet her:
- Elevmateriale
- Lærervejledning
- Øvelse – Undersøg centrifugering
- Øvelse – Spørg rollemodellen
- Øvelse – Undersøg pasteurisering
- Øvelse – Programmeret bagning
- Øvelse – PI-diagram
- Øvelse – Dannelse af ost med osteløbe
- Øvelse – Fagligheder på mejeriet
- Øvelse – Programmering i MakeCode
- Guide til at modtage skoleklasser
Virksomhedsbesøg
I forløbet skal I arbejde med mejeribranchens primære råvare, mælk, og de teknologier, som gør det muligt at producere mejeriprodukter i industriel skala. Alt efter, hvilket mejeri I har mulighed for at besøge, vil det være forskellige teknologier og produkter, I vil blive introduceret for. Et besøg på et mejeri kan give dine elever og dig mulighed for både at se en produktion og at møde de mange faggrupper, der er beskæftiget på et mejeri. Et besøg på et mejeri kan give eleverne indblik i, hvordan fagligheden bag de undersøgelser, de har lavet på skolen, bruges i moderne fødevareproduktion og måske inspirere dem til at vælge en uddannelse i mejeribranchen.