Workshop 1
Mål medicin i blodet
Hvordan måler man, hvad der er i en dråbe blod? Alt hvad du indtager, bliver nedbrudt og optaget over tid. Det gælder for rugbrødsmaden til frokost, for din energidrik – og for medicin. Men ikke alt bliver nedbrudt lige hurtigt. Så for at lave det bedst mulige medicin til patienterne, designer vi lægemidler til at blive længe i kroppen, så man fx kun behøver tage medicin én gang om dagen eller ugen. Vi skal bare også sikre os, at det ikke ophober sig og giver problemer, fordi det bliver for længe. Derfor måler vi mængden af medicin i blodet, når vi laver forsøg med fremtidens medicin. Dét skal du hjælpe os med! For at kunne måle præcist og hurtigt, skal man være nysgerrig på naturvidenskab og glad for robotter.
Workshop 2
Robotter og kunstig intilligens
Hvordan hænger naturvidenskab og teknologi sammen? Kom med ind i laboratoriet hvor vi bruger robotteknologi og kunstig intelligens til at forbedre livet for mennesker, som lever med kroniske sygdomme. Vi dykker ned i, hvordan teknologierne bruges til at designe og skabe helt nye molekyler, der kan revolutionere behandlingen af diabetes, fedme, og andre alvorlige kroniske sygdomme.
Workshop 3
Isoler DNA fra jordbær
Hvordan ser selve livets kode ud? Alle levende væsner indeholder en opskrift kaldet DNA. Den afgør, om vi er hund, menneske, træ – eller måske et jordbær! I denne workshop får du lov til at eksperimentere med at trække DNA ud af friske jordbær. Vi guider dig i forsøget, der er opbygget i flere trin, hvor de velduftende jordbær behandles indtil, du står tilbage med en lille hvid tråd i et rør; selve livets genetiske kode. Selvom det i dagens anledning er jordbær, vi arbejder med, er det faktisk nogle af de samme metoder, vi bruger, når vi skal fremstille og oprense den medicin vi laver.