Når skoler og virksomheder samarbejder, kan der være brug for hjælp til at bane vejen og være bindeled mellem skoler og virksomheder. I Hillerød Kommune er Rasmus Frederiksen et af de bindeled.
Som faglig konsulent i skoleafdelingen arbejder han for at få det til tider komplekse samarbejde mellem skoler og virksomheder til at lykkes.
– Min fornemmeste rolle er at være bindeled mellem skoler og virksomheder. At klæde skolerne på til mødet med virksomhederne og at skabe gensidig forståelse for, hvad man arbejder med, fortæller han.
Formålet med hans arbejde er at styrke skolernes forbindelse til omverdenen og vise eleverne, hvad samfundet byder på uden for skolens område.
– Når eleverne er ude i virksomhederne, oplever mange lærere at se eleverne blomstre på nye måder. De får et autentisk møde med virkeligheden og et indblik i, hvordan samfundet ser ud uden for skolen.
Science Day har potentiale, fordi mange aktører er samlet samme dag med en fælles fortælling. Det er et godt sted at starte samarbejdet mellem skoler og virksomheder.
Rasmus Frederiksen, Faglig konsulent, Hillerød Kommune
I Hillerød Kommune sætter de ind på flere forskellige tidspunkter i elevernes skoletid. 5.- og 6. klasserne deltager i Naturfagsmaraton, udskolingen i Kloge Hænder og elever fra 4.- til 9. klasse har deltaget i Science Day.
– Jo flere ting, vi gør, jo bedre. Der skal være en rød tråd i elevernes møde med det omkringliggende samfund, siger Rasmus Frederiksen.


Fotos: Elever til Science Day hos NCC
En fælles fortælling
Et konkret eksempel på, hvordan de i kommunen arbejder med skolevirksomhedssamarbejde, er Science Day. En årlig begivenhed arrangeret af Naturvidenskabernes Hus, hvor børn og unge fra 4. klasse til 3.G besøger virksomheder i hele landet. Formålet med dagen er at inspirere dem til en fremtid med naturvidenskab og teknologi på tværs af køn og baggrund.
En række virksomheder i Hillerød Kommune er blandt dem, der inviterer elever indenfor. Det gør de i et samarbejde med Hillerød Kommune med hjælp fra C4 Videncenter.
– Science Day har potentiale, fordi mange aktører er samlet samme dag med en fælles fortælling. Det er et godt sted at starte samarbejdet mellem skoler og virksomheder, og skolerne har stor lyst til at deltage i Science Day, siger Rasmus Frederiksen.
Virksomhedernes baggrund for at engagere sig i et skolevirksomhedssamarbejde som Science Day er primært at bakke op om byen og dens udvikling og bidrage til at gøre undervisningen mere virkelighedsnær.
Jens Meyer, Erhvervskoordinator, C4 Videncenter
Det er ikke kun Rasmus Frederiksen og lærere i kommunen, der oplever samarbejdet med virksomhederne som givende. To elever svarede sådan her, da de i evalueringen af Science Day skulle fremhæve det bedste ved Science Day.
– At prøve noget anderledes i stedet for normal skolegang.
– At prøve det, man hørte om, i praksis.


Udvikler lokalsamfundet
For at skabe en fælles forståelse mellem skoler, virksomheder og forvaltning har Hillerød Kommune allieret sig med C4. Hvor faglig konsulent Rasmus Frederiksen kender skoleverdenen som tidligere lærer, er C4 vejen ind i de lokale virksomheder.
– Virksomhederne kontaktes af kommunen i mange forskellige sammenhænge, og det kan være svært for flere af de erhvervsdrivende at finde rundt i. C4 hjælper med at skabe en fælles forståelse og tryghed hos virksomhederne, så de ved, hvad de går ind til – for eksempel til Science Day, siger Rasmus Frederiksen.
Når eleverne er ude i virksomhederne, oplever mange lærere at se eleverne blomstre på nye måder. De får et autentisk møde med virkeligheden.
Rasmus Frederiksen, Faglig konsulent, Hillerød Kommune
Ifølge Jens Meyer, som er erhvervskoordinator i C4, er der stor velvilje hos virksomhederne i Hillerød Kommune, når det kommer til at samarbejde med kommunens skoler.
– Virksomhedernes baggrund for at engagere sig i et skolevirksomhedssamarbejde som Science Day er primært at bakke op om byen og dens udvikling og bidrage til at gøre undervisningen mere virkelighedsnær. De vil gerne stille op, være til rådighed og vise eleverne, hvordan virkeligheden ser ud hos netop dem, siger Jens Meyer, erhvervskoordinator i C4.
I forbindelse med Science Day er det C4, der har taget den indledende kontakt med virksomhederne og spurgt, om de vil være med. Med hjælp fra Naturvidenskabernes Hus får virksomhederne udviklet spændende programmer, der passer til de elever, de skal have besøg af.


Det gode skolevirksomhedssamarbejde
Ifølge Rasmus Frederiksen kræver det vedholdende arbejde at skabe og bevare det gode skolevirksomhedssamarbejde. Han mener ikke, at Science Day kan stå alene, men skal indgå som en del af en større indsats.
– Vi har et godt setup i Hillerød Kommune med samarbejde mellem os, skolerne, C4 og virksomhederne. Det kan forhåbentlig bære os videre, siger han.
Hillerød Kommune har sammen med en række af byens virksomheder været med i Science Day i 2023 og 2024 og har sideløbende arbejdet med forløb som Naturfagsmaraton og Kloge Hænder.


Naturvidenskabernes Hus i kommunesamarbejdet
Naturvidenskabernes Hus samarbejder med Hillerød Kommune om en række initiativer til at udvide og udvikle skolevirksomhedssamarbejde og inspirere flere børn og unge til en fremtid med naturvidenskab og teknologi. Skoler og virksomheder i kommunen har deltaget i Naturfagsmaraton, Kloge Hænder og Science Day. Naturvidenskabernes Hus’ rolle i forbindelse med Science Day er at hjælpe virksomhederne med at udvikle programmer og workshops, der passer til elevernes niveau og understøtter formålet med Science Day.
Læs også om vores samarbejde med Vesthimmerlands Kommune i casen Elever får et kig ind i træindustrien og bygger en minidør eller om vores samarbejde med Ikast-Brande Kommune i historien Elever ser, rører og smager sig til viden om akvakultur hos lokal fiskefoderproducent.