Over 50 lærere fejrer Andreas Mogensens spektakulære rummission

Om kort tid skal Andreas Mogensen sendes op til Den Internationale Rumstation. Naturvidenskabernes Hus varmer op med et event, der kombinerer inspirerende oplæg, praktiske workshops og rum-tapas.

Dette er SpaceX Crew-7 med alle fire besætningsmedlemmer siddende i Crew Dragon Endurance, der vil flyve dem til Den Internationale Rumstation. Fra venstre mod højre er det Konstantin Borisov fra Roscosmos, Andreas Mogensen fra ESA, Jasmin Moghbeli fra NASA og Satoshi Furukawa fra JAXA. Foto: ESA

Over 50 lærere deltager i eventet den 17. august 2023, og i Naturvidenskabernes Hus er håbet, at arrangementet vil drage lærerne tættere på rummets forunderlige verden og inspirere dem til, hvordan de kan bruge rumfart i undervisningen.

Det er en enestående begivenhed, som selvfølgelig skal fejres. Samtidig er en rummission med en dansk astronaut en fantastisk mulighed for at skabe interesse og begejstring for rummet og naturvidenskab generelt. Vi håber, at lærerne får masser af godt med herfra til deres undervisning, der også kan bidrage til at vise nogle af de mange spændende muligheder, der er i industri og forskning, hvis man gerne vil arbejde med rummet

Maiken Lykke Lolck, direktør i Naturvidenskabernes Hus

Rumforskning helt ned på jorden

I løbet af dagen vil der være en præsentation ved Christoffer Karoff, lektor i rumfysik ved Institut for Geoscience og Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet. Han vil give et indblik i de fysiske principper og teknologier, der gør det muligt for astronauter som Andreas Mogensen at nå ud i rummet.

Andreas Mogensen er pilot på det Dragon-rumskib, som fragter ham og hans astronautkollegaer fra NASA’s Kennedy Space Center i Florida op til ISS, der er i kredsløb 400 km oppe over jorden. Ombord på rumstationen skal Andreas udføre forskning og teknologiudvikling, og ud af ti danske eksperimenter, han skal udføre, er fem valgt og omsat til forløb for elever i udskolingen. Simon Olling Rebsdorf, seniorkonsulent i Naturvidenskabernes Hus, vil fortælle om materialet, som netop er baseret på missionen til ISS.

Målinger og kropsdata

I løbet af dagen er der også mulighed for at deltage i to workshops omkring de danske eksperimenter. Et af eksperimenterne går ud på, at Andreas Mogensen skal teste en Wearable – en teknologi – der ved hjælp af sensorer kan overvåge hans krop. For vægtløsheden påvirker kroppen, fx vil Andreas Mogensen miste muskelmasse, knoglemasse, synet bliver påvirket, og immunforsvaret svækkes af at være i vægtløs tilstand i rummet i længere tid. Den første workshop skal vise, hvordan elever kan undersøge og reflektere over brugen af sundhedsdata, baseret på de udfordringer, som Andreas Mogensen og astronauter står over for under opholdet i rummet.

Vi kan måle vores sundhed som aldrig før, men hvad kan og må vi bruge sundhedsdata til? Formålet med det undersøgelsesbaserede klasseeksperiment om målinger af vores sundhed er at få eleverne til at reflektere over brug og misbrug af personlige data ud fra egne naturfaglige målinger og etiske dilemmaer, så de også derigennem udvikler deres perspektiveringskompetence.

Simon Olling Rebsdorf, seniorkonsulent i Naturvidenskabernes Hus

Kroppens væsker i rummet

Den anden workshop fokuserer på vigtigheden af vandrensning og genbrug i rummet og lader eleverne udforske metoder til rensning af vand. Mens Andreas Mogensen er på ISS skal han teste vandrensningsudstyr fra virksomheden Aquaporin. Vand er dyrt at fragte ud i rummet, så på ISS skal astronauterne spare på vandet og genbruge alt, der kan genbruges. Derfor kan projekterne på rumstationen også vise, hvordan vi bedre kan spare på ressourcerne her på Jorden.

Eleverne får mulighed for at rense vand ved hjælpe af forskellige typer af membraner i apotekersprøjter. Formålet med forløbet er at lade eleverne arbejde case- og anvendelsesorienteret med vandrensning, vandkredsløbet og vandteknologier.

Vi glæder os til at byde lærerne velkommen til en dag fyldt med faglig forkælelse og inspiration. Vi håber, at dagens workshops pirrer både nysgerrighed og lyst til at integrere nogle af forløbene i undervisningen. Det gør nemlig en stor forskel at få mulighed for at arbejde praksisnært og konkret med emnet.

Maddy Tizar Hansson, ESERO-manager og projektleder i Naturvidenskabernes Hus

Hun tilføjer, at undervisningsforløbene ligger frit tilgængelig på ESERO.dk, og at goodie bags med rum-materiale også vil blive udleveret til eventet. Så kan lærerne tage en bid af rumforskningen med sig tilbage til deres undervisning.

Fakta

Eventet er en del af det landsdækkende initiativ Rumrejsen, der vil styrke børn og unges interesse for naturvidenskab og udforskningen af rummet med udgangspunkt i Andreas Mogensens rumrejse.

Partnerne bag RUMREJSEN er Experimentarium, Astra, Danmarks Tekniske Museum,  DI – Dansk Industri, DTU – Danmarks Tekniske Universitet, Danske Universiteter, ESERO DK, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Naturvidenskabernes Hus.

Rumrejsen er støttet af Novo Nordisk Fonden, Otto Mønsteds Fond, Industriens Fond, The Velux Foundations, Thomas B. Thriges Fond og Ellehammerfonden.

Medier er velkomne til at deltage i begivenheden. Kontakt kommunikationschef i Naturvidenskabernes Hus Sara Linderoth Bouchet.

Kontakt

Andre nyheder

Kontakt

Kontakt