DM i elektronikfagteknik og 1200 elever til oplæg med Andreas Mogensen

Hele Naturvidenskabernes Hus var i fredags på den anden ende, da vi sammen med Metalindustriens Uddannelser var værter for den første afvikling af DM i elektronikfagteknik. 1.200 skoleelever fra Viborg Kommunes skoler var i den anledning på besøg – ikke mindst for at høre ESA-astronauten Andreas Mogensen fortælle om sin nyligt overståede rummission. De fik også mulighed for at prøve kræfter med teknologier, der for eksempel kan bruges på en rumstation – og meget andet. 

Foto: Elever fra skoler i Viborg Kommune fik mulighed for at opleve Andreas Mogensen, da han besøgte Bjerringbro Gymnasium og Naturvidenskabernes Hus i forbindelse med DM i Elektronikfagteknik, som blev afholdt i Naturvidenskabernes Hus.

Naturvidenskabernes Hus lagde i fredags hus til DM i elektronikfagteknik, som var arrangeret i et samarbejde med Metalindustriens Uddannelser. I den anledning lagde ESA-astronauten Andreas Mogensen vejen forbi for at fortælle om sin rummission, der sluttede tidligere på året – og det fik ikke færre end 1200 elever primært fra Viborg Kommunes skoler glæde af. 

Og ikke nok med det: For skoleeleverne fik også mulighed for at gå på opdagelse i de forskellige stande i Naturvidenskabernes Hus, hvor Forsvarets Vedligeholdelsestjeneste, Grundfos, Terma og de fire erhvervsskoler – Mercantec, ZBC, Aarhus Tech og EUC Syd, som deltagerne i fredagens konkurrencen går på – viste nogle eksempler på det, de arbejder med. Der var blandt andet VR-briller, undervandsdroner, eksempler på laserteknologi, mulighed for at lodde elektroniske komponenter og eksempler på satellitkommunikation. På erhvervsskolernes stande kunne eleverne møde andre unge, der er i gang med at uddanne sig til elektronikfagtekniker og høre om dagligdagen som lærling og de mange muligheder, der er inden for faget.  

I er alle nogle gode forbilleder for andre unge. For der ligger en stor værdi i at være dygtig til sit arbejde – og det har I alle fire vist, at I er.

Andreas Mogensen, astronaut, ESA

Så der var ikke megen arbejdsro for de fire konkurrerende lærlinge i elektronikfagteknik. De sad bøjet over deres opgaver ved hver sin arbejdsstation, og der var skærmet af, så de ikke kunne se hinanden. Men hvis de syntes, at det var forstyrrende at have hundredvis af skoleelever, repræsentanter fra husets samarbejdspartnere, politikere m.fl. til at gå rundt omkring, lod de sig ikke mærke med det. De sad dybt koncentrerede over deres apparater og værktøj. Og det imponerede blandt andre Maiken Lykke Lolck, der er direktør i Naturvidenskabernes Hus. 

– Der er tale om højt specialiserede opgaver, som bliver løst på et helt særligt niveau. Det viser med al tydelighed, at det kræver en stærk faglighed og dygtighed at nå hertil. Og det er også det, vi kan se på standene rundt omkring i huset, hvor de forskellige virksomheder viser, hvilke muligheder der er inden for de fagretninger, som de arbejder med. Det er også med til at gøre op med nogle af de stereotyper og fordomme, der kan være omkring, hvad det vil sige at arbejde inden for de tekniske fag, og forhåbentlig er der blevet tændt en gnist hos nogle af de mange unge, der har været forbi. 

Det høje niveau og lærlingenes betydning som rollemodeller for skoleeleverne var også noget, der gjorde indtryk på blandt andre de politikere, der besøgte Naturvidenskabernes Hus i fredags. De tre borgmesterkandidater fra Viborg Kommune – Stine Damborg (K), Katrine Fusager Rohde (V) og Anders Bertel (S) – gav alle udtryk for, at sådan en dag, hvor skoleelever både kan opleve Andreas Mogensen, se lærlinge i aktion og få fingrene i nogle af de teknologier, som de udstillende virksomheder arbejder med, er en unik mulighed for at blive inspireret til at vælge en lignende uddannelsesretning.  

Også Thomas Skriver, der er Socialdemokraternes erhvervsuddannelsesordfører, sidder i Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg og nyslået formand for Folketingets Beskæftigelsesformand, var på besøg og meget begejstret over den måde, hvorpå Naturvidenskabernes Hus arbejder med at præsentere eleverne for de tekniske fag, hvor de oplever dem i praksis og møder fagretninger, som de ellers ikke kender til.  

Forhåbentlig er der blevet tændt en gnist hos nogle af de mange unge, der har været forbi. 

Maiken Lykke Lolck, direktør, Naturvidenskabernes Hus

Sådan lød budskaberne også fra scenen, da vinderen af dagens konkurrence skulle udpeges. Her var der taler fra både Signe Tychsen Philip, der er næstformand i Metalindustriens Uddannelsesudvalg og underdirektør i DI, Simon Neergaard-Holm, der er direktør i Skills Denmark og Maiken Lykke Lolck. Medaljen var stillet an på et bord på scenen, da de fire konkurrerende lærlinge blev kaldt op for at modtage dommernes afgørelse. Det var Andreas Mogensen, der overbragte vinderen, David Spicker Brun fra Aarhus Tech og lærling hos Terma, den gode nyhed om titlen som danmarksmester i elektronikfagteknik og hængte medaljen om halsen på ham. Samtidig modtog lærlingen en signeret T-shirt, der havde været med Andreas Mogensen i rummet på den seneste mission. 

– Vinderen er charmerende og intelligent, men også lidt ustruktureret. Alligevel vinder han alle tre kategorier i dagens konkurrence, lød det i dommernes begrundelse for at tildele Terma-lærlingen sejren. Men astronauten ønskede alle fire deltagere, der ud over vinderen var Andreas Birk Gustafson fra ZBC og lærling hos Hottinger Brüel og Kjær, Frederik Berndt Bjørnskov, fra EUC Syd og lærling hos Linak samt Ole Mølbjerg Olesen fra Mercantec og lærling hos Grundfos, til lykke:  

– I er alle dygtige, og I har klaret jer rigtig godt. Det er værd at fejre. I er alle nogle gode forbilleder for andre unge. For der ligger en stor værdi i at være dygtig til sit arbejde – og det har I alle fire vist, at I er. Så et stort til lykke til jer alle, sagde Andreas Mogensen, inden vores projektleder og ESERO-manager, der stod bag idéen til arrangementet og mobiliseringen af vores samarbejdspartnere, Maddy Tizar Hansson, takkede af for en fantastisk dag.  

Dagen blev rundet af med en afslutningsreception, hvor Naturvidenskabernes Hus og Metalindustriens Uddannelser bød på et lille traktement til de fremmødte.  

Viborg Kommunes transportpulje finansierede bustransporten for de 1.200 skoleelever og deres lærere.  

Andre nyheder

Kontakt

Kontakt