30 håndværks-, produktions- og industrivirksomheder i Silkeborg Kommune slog i uge 40 dørene op og bød 1100 elever indenfor til en introduktion til håndværksfagene. Det skete som en del af initiativet ”Kloge hænder” i Silkeborg arrangeret af Tektanken
Virksomhederne mangler faglært arbejdskraft og eleverne i skolernes udskolingsklasser mangler viden om jobmulighederne med en erhvervsuddannelse. 1100 elever fra de ældste klasser på skoler i hele Silkeborg Kommune deltog 1.-5. oktober derfor i Tektankens koncept ”Kloge hænder”, som har til formål at få flere elever til at søge mod erhvervsskolerne.
VI KUNNE ANSÆTTE TI I MORGEN
Og at der er et stort behov for faglært arbejdskraft i industrien bekræfter direktør og medejer Jette Wittrup hos WILA A/S, der er en specialiseret virksomhed med cirka 75 medarbejdere, som blandt andet fremstiller produktionsudstyr til fødevareindustrien:
”Hos os er det en rigtig stor udfordring, at skaffe eksempelvis industriteknikere og klejsmedie. Sådan forholder det sig desværre hos rigtig mange virksomheder af vores type. Hvis ellers vi kunne finde dem, ville vi gerne ansætte ti nye medarbejdere i morgen, men det kan vi ikke”, fortæller hun.
WILA A/S har tidligere deltaget i forskellige initiativer, der skulle være med til at skaffe mere faglært arbejdskraft, men desværre uden den store succes. Virksomheden ser derfor ”Kloge hænder” som et nyt og spændende initiativ, der forhåbentlig kan være med til at få flere unge til at søge mod erhvervsuddannelserne.
INVESTERING I FREMTIDEN
At holde styr på de flere end 100 elever, som gæstede virksomheden og som var rundt i flere afdelinger for at tale med personalet, krævede naturligvis planlægning og forberedelse. Men WILA A/S ser indsatsen som en nødvendig investering i fremtiden:
”For os har det været en meget spændende oplevelse at åbne vores virksomhed og vise al den teknologi, vi arbejder med. De unge er generelt meget optaget af computere og teknologi, og det er jo også en stor del af vores hverdag med robotter, programmering og CNC-maskiner. Det er ikke kun at stå med hammer og ambolt, som rigtig mange unge tror. Det er højteknologiske maskiner vi kører i dag. Og det vil vi gerne vise ved at være med i ”Kloge hænder”. Vi håber derfor, at vi har vakt en interesse hos de unge mennesker, så vi på sigt kan få nogle flere hænder ind i virksomheden, tilføjer Jette Wittrup.


EN KENDT UDFORDRING
Også hos Thybotech ApS, som er en mindre virksomhed med fire medarbejdere, der reparerer og vedligeholder pumper og maskiner, kender man til udfordringerne med at skaffe faglært og kvalificeret arbejdskraft:
”Vi har den udfordring, at der ikke er så mange i det her fag længere – og når man taler renovering af industrianlæg med gear, pumper og motorer – og om forebyggende vedligehold – så er det ofte specielle kompetencer, man bygger oven på sin uddannelse og lærer gennem de erfaringer, man får i virksomhederne. Det er derfor typisk meget erfarne medarbejdere vi søger, og de er ikke nemme at finde”, siger direktør Thorben Nørskov.
Thorben Nørskov håber derfor, at initiativer som ”Kloge hænder” kan være med til at gøre det mere synligt for eleverne, hvad de kan med en håndværksmæssig uddannelse og hvilke spændende opgaver, den kan føre med sig.
”Eleverne har været meget engagerede og de synes alle, at det vi laver er rigtig spændende. Jeg håber derfor, at det på lidt længere sigt vil føre til, at nogen af dem uddanner sig som eksempelvis industritekniker – og også, at de får øjnene op for, at det er en spændende branche og et interessant erhverv, som man over tid sagtens kan bygge videre på og videreuddanne sig indenfor. Samtidig håber jeg, at endnu flere virksomheder vil åbne deres døre for skolerne og vise, hvilke muligheder, der findes med en håndværksmæssig uddannelse”.
EN LØBENDE INDSATS
”Kloge Hænder” i Silkeborg er en del af Tektankens løbende indsats målrettet erhvervsskolerne. I april i år besøgte 700 skoleelever 25 virksomheder i hele landet. Tektanken planlægger i øjeblikket lignende forløb i andre kommuner, og det er planen at udbrede Kloge Hænder-konceptet til alle de kommuner, der ønsker at gøre en indsats på området.