Foto: Sofie Nørremark Rasmussen, lærling hos Grundfos
Vejen til uddannelsen som automatiktekniker har ikke været snorlige for Sofie Nørremark Rasmussen, der lige nu er i lære i lærlingeafdelingen hos Grundfos. Hun var altid glad for at gå i skole og havde ikke umiddelbart tænkt, at det var håndværkervejen, hun skulle. Men så kom hun i erhvervspraktik og fik øjnene op for, at en kombination af en studentereksamen og en erhvervsfaglig uddannelse, den såkaldte EUX på Mercantec i Viborg, i hvert fald var noget, hun skulle prøve. Her var der en inspirerende lærer, der sammen med hendes far fik hende til at kigge i den retning. Og så var der Naturvidenskabernes Hus, hvor hun som skoleelev i Bjerringbro af og til deltog i naturvidenskabelige og teknologiske undervisningsforløb.
Jeg havde ikke en plan om, at jeg skulle være automatiktekniker. Men da jeg begyndte at finde ud af, hvad det handlede om, blev jeg grebet og fascineret af det.
Sofie Nørremark Rasmussen, lærling hos Grundfos
– Det var bare altid fedt at komme i Naturvidenskabernes Hus. Hver gang opdagede jeg noget nyt. Bare sådan et forsøg som at hælde appelsinjuice og mælk i samme glas og se, hvordan det lægger sig i lag uden at blive blandet, var rigtig sjovt. Jeg har nogle virkelig gode minder fra mine besøg i huset, og alt det, jeg har oplevet dér, har helt sikkert været med til at åbne mine boglige øjne for, at der var andre spændende uddannelsesmuligheder end de rent akademiske, siger hun.
– Vi kom også til at arbejde sammen på en anden måde, fordi det var nogle helt andre opgaver end dem, vi var vant til fra skolen. Det er noget af det, jeg i den grad husker fra min folkeskoletid, siger hun.
Kort varsel
Det lå ikke i kortene, at Sofie skulle med til World Skills. Hun har faktisk kun vidst det siden maj i år. Og hun kommer til at stille op i en holdkonkurrence sammen med sin makker, Magnus Holmgaard Jørgensen. Han deltog sammen med tre andre i DM i Skills og kvalificerede sig til World Skills.
– Så her på Grundfos fik de at vide, at de selv måtte vælge, hvem de ville sende af sted sammen med Magnus. Så valgte de mig, og det er jeg utrolig glad for. Jeg er virkelig spændt på at komme af sted og se, hvor langt vi kommer i konkurrencen. Men jeg ved, at der er nogle af deltagerne fra andre lande, der har øvet sig og forberedt deltagelsen i denne konkurrence i flere år. Så på den måde er jeg kommet med på et kort varsel. Men vi er gode til at finde på løsninger, hvis der opstår fejl, så vi håber, at vi kommer hjem med en medalje, siger Sofie.
Jeg har nogle virkelig gode minder fra mine besøg i huset, og alt det, jeg har oplevet dér, har helt sikkert været med til at åbne mine boglige øjne.
Sofie Nørremark Rasmussen
Stærkt sammenhold
Hun er en af de få unge kvinder inden for sit fag. Da hun i sin tid begyndte på EUX-uddannelsen på Mercantec i Viborg, var der næsten 90 elever i alt. De seks var piger. Fire af dem skiftede uddannelse, én droppede ud, så nu går hun som den eneste pige i sin klasse sammen med 28 drenge. Det har hun det fint med, ligesom hun heller ikke tænker over, at der ikke er så mange piger i lære på Grundfos.
– Men vi er nogle stykker, og vi har det rigtig sjovt sammen med drengene. Godt nok skulle jeg lige vænne mig til det i starten, men nu tænker jeg slet ikke over det. Sammenholdet er stærkt, og jeg er virkelig glad for det, jeg laver. Og her på Grundfos er jeg også en del af en god afdeling, hvor jeg er blevet udfordret på den gode måde. Jeg har fået lov til at opleve rigtig meget, som mange af mine venner og veninder, der har valgt en mere boglig retning, godt kan være helt misundelige over, fortæller hun.
Det er vigtigt at turde at være nysgerrig og undersøgende i stedet for bare at tænke ‘Det der er vist ikke noget for mig.’
Sofie Nørremark Rasmussen
Mulighed for spændende job
Sofie ved allerede nu, at hun også kommer til at stille op i EuroSkills i september næste år, og det bliver afholdt i Herning. Og der bliver nok at se til inden da. For hele næste forår står den både på studentereksamen og svendeprøve. Så efter EuroSkills har hun og en veninde planer om at tage ud og rejse. Og hvad der derefter skal ske, ved hun ikke noget om.
– Noget af det, jeg også har lært under min uddannelse, er, at det er vigtigt at turde at være nysgerrig og undersøgende i stedet for bare at tænke ‘Det der er vist ikke noget for mig.’ Jeg havde for eksempel ikke en plan om, at jeg skulle være automatiktekniker. Men da jeg begyndte at finde ud af, hvad det handlede om, blev jeg grebet og fascineret af det. Og så gør det jo ikke noget, at jeg som færdiguddannet har en masse muligheder for spændende job og at bygge videre på den uddannelse, jeg til den tid står med, siger hun.
World Skills foregår fra den 10. – 15. september 2024.