Det er min favorit-ting”. Sådan fortalte Milo fra 8. klasse på Korshøjskolen om det at lave aktiviteter uden for skolen som dem, hans klasse har lavet hos forsyningsvirksomheden Verdo.
For Milo og hans klassekammerater var den traditionelle undervisning skiftet ud med virksomhedsbesøg, praktiske opgaver og mødet med rollemodeller, og det samme gjorde sig gældende for 8. klasseeleverne på Holbæk Skole og Munkholmskolen.
De tre Randers-skoler har arbejdet sammen med lokale virksomheder gennem et længere forløb, hvor virksomhedens praksis blev integreret i skolens fag.

På Korshøjskolen kan eleverne nu sætte V-tegn ud for praktisk erfaring med energiforsyning. På besøget hos Verdo arbejdede eleverne blandt andet med effekten af forskellige isoleringsmaterialer, og de undersøgte, hvordan el kommer ud til forbrugeren med den helt rigtige spænding.
Hos tømrervirksomheden Vinther og Lassen fik eleverne fra Holbæk Skole boremaskiner og save i hænderne, da de skulle være tømrere for en dag. Virksomhedsbesøget var planlagt således, at eleverne både fik teoretiske og praktiske erfaringer om tømrerfaget med hjem.

Eleverne fra Munkholmskolen havde design- og testhatten på, da de i samarbejde med etiketproducenten Limo Labels lavede deres egne labeldesigns og testede labels egenskaber – og den opgave tog eleverne helt og holdent på sig:
”I fysik har vi taget nogle af de almindelige adresse-labels og sagt, hvordan kan vi udfordre sådan en label og finde ud af, hvad den kan holde til. Så vi har simpelthen prøvet alt: Lige fra at brænde dem af til at lægge dem i vand i 14 dage. Jamen der var endda nogle, der nåede at grave den ned i jorden for at se, hvor lang tid den kunne holde til det, og om den kunne klistre bagefter.”
Sådan fortalte Heine Stender Mortensen, lærer på Munkholmskolen, om elevernes forberedelse til virksomhedsbesøget hos Limo Labels.
ET SAMARBEJDE MELLEM RANDERS KOMMUNE OG TEKTANKEN
Samarbejdet mellem skolerne og virksomhederne er en del af et længere forløb, Randers Kommune kørte sammen med Tektanken.
Forløbet var fokuseret omkring kompetenceudvikling af kommunens lærere. Lærerne fik viden om- og erfaringer med, hvordan de bedst etablerer samarbejder med lokale virksomheder. En del af kompetenceudviklingen var også, at lærerne fik redskaber til at oversætte virksomhedens faglighed til skolens fag, de fællesfaglige fokusområder, åben skole og uddannelse & job.
VIDEOGUIDES TIL ANDRE LÆRERE
Men hvordan har lærerne fra Randers Kommune helt konkret grebet samarbejdet med virksomhederne an? Hvilke gode råd har de til andre lærere, og hvad synes eleverne om den anderledes undervisning?

