Launch af Mission Huginn

Er du naturfagslærer i overbygningen? Og er du vild med rummet? Så tag din kollega under armen, og kom til launch af Mission Huginn.

17. august 2023

12:00 - 16:00

Naturvidenskabernes Hus
P. E. Eriksens Vej 1
8850 Bjerringbro

Pris

Gratis

Tilmeldingsfrist

15. august 2023

Vi indbyder til:

  • Faglig forkælelse
  • Spændende oplæg
  • Lækker mad
  • Inspirerende workshops

OBS! Da opsendelsen af Andreas Mogensen til Den Internationale Rumstation ISS er udskudt til den 25. august 2023, er den planlagte live stream eller genudsendelse af opsendelsen ændret til et oplæg om ISS v/ Thomas Haagen Birch, Test Manager Space Electronics hos Terma.

Se invitation

Program

Velkommen v/ direktør i Naturvidenskabernes Hus, Maiken Lykke Lolck, og ESERO Manager, Maddy Tizar HanssonRum-tapas
Terma og ISS v/ Thomas Haagen BirchTest Manager Space Electronics, Terma
Oplæg: Hvordan kommer man i rummet? v/ Christoffer KaroffLektor i rumfysik ved Institut for Geoscience og Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet
Oplæg om materialet Space-cases - Livet på rumstationen fra projektet Rumforskning ned på jorden, v/ Simon Olling I 2023 er den danske ESA-astronaut, Andreas Mogensen, pilot på det Dragon-rumskib, som skal fragte ham selv og hans kollegaer fra NASA de 400 km op til ISS. Ombord på rumstationen skal Andreas udføre forskning og teknologiudvikling. Ud af ti forskellige eksperimenter, som Andreas Mogensen skal udføre, er fem valgt og omsat til space-cases for elever i udskolingen.
Kaffe og rum-kage
WorkshopsVælg mellem to forskellige workshops, hvor to af de spritnye space-cases præsenteres og afprøves
Afslutning, tak for i dag og goodie bag med rum-materiale lige til at bruge i din undervisning

Aktiviteter

Workshop 1 – Målinger og kropsdata

Vi kan måle vores sundhed som aldrig før, men hvad kan og må vi bruge sundhedsdata til? Astronauternes velvære på ISS betyder meget for en succesfuld mission. Andreas Mogensen vil i sit halve år på ISS miste muskelmasse, knoglemasse, synet bliver påvirket, og immunforsvaret svækkes af at være i vægtløs tilstand i rummet i længere tid. Formålet med dette undersøgelsesbaserede klasseeksperimentet om målinger af vores sundhed er at få eleverne til at reflektere over brug og misbrug af personlige data ud fra egne målinger og etiske dilemmaer, og derigennem udvikle perspektiveringskompetence.

Workshop 2 – Hvordan genbruger vi kroppens væsker i rummet?

Kroppen er sit eget rensningsanlæg. Andreas Mogensen skal teste vandrensningsudstyr fra virksomheden Aquaporin. Vand er dyrt at fragte ud af jordens tyngdefelt, så på ISS skal astronauterne spare på vandet og genbruge alt, der kan genbruges. I dette forløb, der gør brug af naturvidenskabelig arbejdsmetode, renser eleverne vand ved hjælpe af forskellige typer af membraner i apotekersprøjter. Formålet med det undersøgelsesbaserede naturfagsforløbet er at arbejde case- og anvendelsesorienteret med vandrensning, vandkredsløbet og vandteknologier.

Vigtig information

  • Der er plads til 100 deltagere
  • Ved udeblivelse uden framelding vil der være et gebyr på 500 kr.

I samarbejde med

Kontakt

Kontakt

Kontakt