– Ooo-lééé!
6.U og 6.V fra Hanssted Skole i Valby jubler i kor, da båndet på én af fire spritnye betonbænke i skolegården bliver klippet.
– Se, det er vores bænk, far. Den var min klasse med til at støbe, udbryder en elev og peger på en betonbænk, som er udsmykket med håndaftryk fra eleverne i 6.U.
Dagens fernisering er kulminationen på STEM-forløbet Byg bæredygtigt (STEM står for Science, Technology, Engineering, Mathematics). I en hel uge har eleverne fordybet sig i bæredygtighed og beton og fået et praksisnært indblik i byggebranchen. Nu skal forældre og samarbejdspartnere se elevernes værker og høre, hvad de har lært.
Her er projektet genialt, fordi eleverne virkelig får syn for sagen. De prøver selv kræfter med beton og besøger både os og erhvervsskolen, og jeg er overbevist om, at det nok skal tænde en gnist i nogle af dem.
Thomas Hagen, lærlingekoordinator, Per Aarsleff


Foto (øverst fra venstre): Skjold Edelgart, Viggo Pedersen og Villads Lysemose på en af de bænke, som eleverne har fået støbt i beton.
Tværgående samarbejde giver flere muligheder
Beton og grøn omstilling er omdrejningspunktet i Byg bæredygtigt, hvor eleverne arbejder praksisnært med udfordringen: Hvordan producerer man en betonbænk mest bæredygtigt?
Forløbet er udviklet af Naturvidenskabernes Hus sammen med Københavns Kommune, entreprenørvirksomheden Per Aarsleff, NEXT Uddannelse København, Byggeriets Uddannelser, Dansk Industri, Peder Lykke Skolen og Hanssted Skole.
Samarbejdet mellem skole, virksomhed og erhvervsskole betyder, at eleverne både kan få et indblik i virksomhedens praksis og prøve tingene af på en erhvervsskole, hvor de har adgang til flere faciliteter end i deres normale klasselokale. Samtidig bliver eleverne klogere på erhvervsskolens uddannelser og møder både lærlinge, faglærte og faglærere.


Fotos: Eleverne tegner skitser og bygger minimodeller af deres bænke med armering og beton i form af træpinde og gips.
Hands-on undervisning, der engagerer
I løbet af ugen besøgte eleverne fra Hanssted Skole en byggeplads, hvor de mødte et byggesjak fra Per Aarsleff i aktion. De designede deres egne drømmebænke og støbte miniatureudgaver af dem i gips. Og på NEXT Uddannelse København var de med til at støbe de betonbænke, der nu står i skolegården.
– Eleverne har suget til sig og været meget engagererede, fortæller Tove Leininger, som er klasselærer for 6.U.
– Der var ikke mange af dem, der på forhånd vidste, hvad beton eller CO2-udledning var. Men i dag har de helt styr på begreberne. Det har været en god og lærerig oplevelse for dem både at opleve arbejdet på en rigtig byggeplads og lave aktiviteter, som var meget hands-on og anderledes ift. den normale undervisning, siger hun.
Vi oplever, at elevernes motivation for læring er enorm, når undervisningen er praksisfaglig og baseret på løsninger af virkelighedsnære problemstillinger, og når det sker i samarbejde med virkeligheden uden for skolen.
Mathilde Skjøth, teamleder hos BUFX, Københavns Kommune


Fotos: Modellerne tager form.
En håndværksuddannelse lyder faktisk ret spændende
Båndene er klippet, bænkene er afprøvet, og de obligatoriske taler er veloverstået. Nu summer det af liv i 6.V’s klasselokale.
Bæredygtighed, Beton og Armering er overskrifterne på tre af de otte plancher, der pryder væggene. Og foran hver planche står en miniaturebænk og en gruppe elever, som er klar til at præsentere.
– Armering er lidt ligesom et skelet. Det er metalstænger inde i bænken, som er med til at holde betonen oppe, forklarer 12-årige Viggo Pedersen for de gæster, der har taget plads ved hans gruppe.
Gruppen har lavet et hul i siden af bænken, så tilskuerne kan se armeringen. Og de har designet et ryglæn og et tag på bænken, som skygger for solen og skærmer for regnen.
– Vi har selv bundet armeringen sammen og støbt bænken i gips mellem nogle plader. Det var vildt sjovt at prøve. Og så var det fedt at være ude på NEXT, hvor vi lavede de store bænke og lærte om, hvordan man uddanner sig til håndværker. Det lød faktisk ret spændende. Mere spændende, end jeg havde forestillet mig, fortæller han.


Fotos: Fernisering på Hanssted Skole, hvor eleverne stolt præsenterer deres arbejde med projektet Byg bæredygtigt.
Udvikler forståelsen og tænder en gnist
En af de gæster, som cirkulerer rundt i klasselokalet, er lærlingekoordinator Thomas Hagen fra Per Aarsleff.
Han introducerede eleverne til opgaven på forløbets første dag og lærte dem om begreber som holdbarhed, hærdning og blandingsforhold. Det var også ham, der viste klassen rundt på byggepladsen på andendagen.
– Det er fedt at møde de unge mennesker og opleve, hvor nysgerrige de er. Vi spurgte dem fra start, hvad de vidste om beton, og hvad materialet kan bruges til. Når jeg taler med dem i dag, er det tydeligt, at de har udviklet deres forståelse enormt meget, siger han og fortsætter:
– Hos Per Aarsleff vil vi gerne belyse uddannelserne bygningsstruktør og anlægsstruktør, som ganske få kender og vælger. Vi vil også vise børn og unge, at en håndværksfaglig uddannelse kan åbne døren til en spændende og meningsfuld karriere. Her er projektet genialt, fordi eleverne virkelig får syn for sagen. De prøver selv kræfter med beton og besøger både os og erhvervsskolen, og jeg er overbevist om, at det nok skal tænde en gnist i nogle af dem, siger han.
Og så var det fedt at være ude på NEXT, hvor vi lavede de store bænke og lærte om, hvordan man uddanner sig til håndværker. Det lød faktisk ret spændende. Mere spændende, end jeg havde forestillet mig.
Viggo Pedersen, 12 år


Fotos: Eleverne fremlægger for forældre og repræsentanter fra virksomheden Per Aarsleff og NEXT Uddannelse København. Nederst til højre står lærlingekoordinator Thomas Hagen fra Per Aarsleff.
En god og tæt dialog
Naturvidenskabernes Hus har udviklet det faglige indhold i samarbejde med Per Aarsleff, Dansk Industri, Byggeriets Uddannelser og NEXT Uddannelse København. Og Naturvidenskabernes Hus’ egne undervisere har stået for undervisningen i klasselokalet.
– De har nærmest faciliteret det hele, og det har fungeret rigtig godt, siger lærer Tove Leininger fra Hanssted Skole.
– Jeg har koordineret og holdt styr på eleverne, men selve undervisningen og aktiviteterne, har Naturvidenskabernes Hus, Per Aarsleff og NEXT stået for. Og vi har haft en god og tæt dialog hele vejen igennem, siger hun.
I Københavns Kommune skal alle kommunens elever samarbejde med virksomheder som en del af deres skolegang.
– Vi oplever, at elevernes motivation for læring er enorm, når undervisningen er praksisfaglig og baseret på løsninger af virkelighedsnære problemstillinger, og når det sker i samarbejde med virkeligheden uden for skolen. Vi valgte at række ud til Naturvidenskabernes Hus, fordi de står for dyb faglig viden og undervisningserfaring og dermed kan sikre den kvalitet i undervisningen, som vi søger, siger Mathilde Skjøth, teamleder hos BUFX, børne- og ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune.
Eleverne har suget til sig og været meget engagererede.
Tove Leininger, klasselærer 6.U


Foto (øverst fra venstre): Birk Bach-Thomsen og Viggo Pedersen holder tale til ferniseringen.
Hvorfor er vores bænk bæredygtig?
I 6.V’s klasselokale er Thomas Hagen efterhånden nået hele vejen rundt, da han lander ved Viggo Pedersens gruppe.
– Vil du høre, hvorfor vores bænk er bæredygtig? Vi laver hele ryglænet af træ, som ikke er dårligt for klimaet. Og så bruger vi beton, som godt nok udleder CO2, men kan holde længe og genbruges, forklarer Viggo Pedersen.
Den forklaring er godkendt.
– I er kvikke. Har det været sjovt at prøve at være håndværkere? spørger Thomas Hagen.
– Ja! lyder det enigt fra gruppen.


Foto (øverst): Sofie Heiselberg Schmahl og Tove Leininger, lærere på Hanssted Skole, på en af de nye bænke på Hanssted Skole. Nederst elever på skolen, som har været med i projektet.
Fakta om Byg Bæredygtigt
- Et tværfagligt STEM-forløb, der kombinerer naturfagsundervisning med praktisk erfaring fra byggebranchen.
- Udviklet og udført af Naturvidenskabernes Hus i samarbejde med Per Aarsleff, NEXT Uddannelse København, Hanssted Skole og Peder Lykke skolen.
- Målrettet elever i 6. – 7. klasse.
- Varer 25 timer og afvikles over fem sammenhængende dage.
- Giver eleverne en forståelse for bæredygtigt byggeri – særligt ift. arbejdet med beton.
- Giver eleverne kendskab til uddannelser og karrieremuligheder i byggebranchen.
Fagligt indhold
Fysik/Kemi
Betonens egenskaber, herunder hærdning, holdbarhed og blandingsforhold.
Teknologi
Arbejde med beton, armering og modellering.
Geografi/Biologi
Grøn omstilling i byggeriet.
Matematik
Beregning af materialebehov og strukturdesign.
Samarbejdspartnere
- Naturvidenskabernes Hus
- Københavns Kommune
- Byggeriets Uddannelser
- Dansk Industri
- NEXT Uddannelse København
- Per Aarsleff
- Hanssted Skole
- Peder Lykke Skolen