Hvordan kan enzymer spare energi? Hvordan bygger man en skywalk ud over en klint, så den kan holde? Og hvordan dæmper man støjen fra en larmende maskine på en fabrik?
Det er bare nogle af de spændende udfordringer, som deltagerne i Naturfagsmaraton skal finde kreative svar på, når haller og gymnastiksale i hele landet snart vil give genlyd af fællesskab, sammenhold og glæden ved at opfinde, når Naturfagsmaraton går i gang.
Den 24. januar lyder startskuddet til Naturfagsmaraton, når konkurrencen officielt begynder i Smørum Kultur- og Idrætscenter.
SPÆNDENDE OPGAVER FRA DANSKE VIRKSOMHEDER
I år har Naturvidenskabernes Hus samarbejdet med Novozymes, Dansk Byggeri og Dansk Akustisk Selskab om at udvikle tre af de i alt otte opgaver til Naturfagsmaraton.
På tværs af alle aktiviteter samarbejder Naturvidenskabernes Hus med virksomheder og organisationer for at forbinde undervisningen i naturfagene og matematik med virkelige problemstillinger, fortæller direktør i Naturvidenskabernes Hus, Anders Dahlstrup:
”Samtidig med, at de har det sjovt sammen, så oplever eleverne, at kemi, fysik og matematik bliver brugt til fx at udvikle produkter, de kender fra hverdagen. De får også et indblik i de job- og karrieremuligheder, som naturvidenskab og teknologi kan give dem senere i livet. Det er det, som koblingen mellem virksomheder og skoler kan,” siger han.
I opgaven fra Dansk Byggeri kommer eleverne til at arbejde med en opgave, hvor de skal bygge en funktionel model af en skywalk. Underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl, mener, at det handler om at få virkeligheden ind i den danske skole:
”I Dansk Byggeri vil vi gerne være med til at skabe begejstring blandt eleverne ved at vise dem, hvad naturfag også kan bruges til. Det handler om at få virkeligheden ind i folkeskolen og vise, hvordan vi i bygge- og anlægsbranchen kan spille ind i de naturvidenskabelige fag. Derudover er det heller ingen hemmelighed, at vi på den lange bane håber, at de elever, der interesserer sig for naturfag, også ser en fremtid i vores branche,” siger hun.
NOVOZYMES: DET ER SEJT AT ARBEJDE MED NATURVIDENSKAB
Novozymes har leveret de enzymer, som eleverne skal arbejde med i enzymopgaven. Her skal de undersøge, hvordan enzymer og naturens egne løsninger kan bruges til at reducere brugen af kemikalier og spare strøm, fx når vi vasker vores tøj.
”Naturen er fantastisk, og med biologiske løsninger som enzymer, kan vi hjælpe til med at løse nogle af verdens største problemer som forurening og global opvarmning. Jeg håber, at dét vil kunne give eleverne blod på tanden, så de ser hvor sejt det er at arbejde med naturvidenskab,” siger Claus Crone Fuglsang, der er forskningsdirektør i Novozymes.
Den sidste af de tre opgaver har lyd som tema, og den er udarbejdet i samarbejde med Dansk Akustisk Selskab. Eleverne skal arbejde med at dæmpe støj, for lyd er et område, som vi i Danmark er internationalt anerkendte for, påpeger Lars Bramsløw, der er formand i Dansk Akustisk Selskab:
”Lyd påvirker hele vores hverdag, både som tale, fornøjelse og som gene. I Naturfagsmaraton gør vi lyd nærværende for eleverne ved at fokusere på praktisk reduktion af støj fra maskiner. De arbejder også aktivt med lyd og støj gennem kortlægning af støj i bymiljøet og måling på deres egne telefoner. De får dermed en forståelse for, at man med lidt snilde kan indrette sig bedst muligt, selv når det støjer,” siger han.
BORGMESTER: NATURFAGSMARATON KAN RETTE UNGES BLIK MOD ERHVERVSLIVET
Egedal Kommune er vært for startskuddet til Naturfagsmaraton. Borgmester Karsten Søndergård fortæller, at Naturfagsmaraton er en del af en bredere indsats i kommunen:
”Jeg synes, det er virkelig positivt, at 500 elever fra forskellige skoler i Egedal deltager i Naturfagsmaraton. Science-området er vigtigt for, at flere unge retter blikket mod erhvervsvirksomhederne og ungdomsuddannelserne. I Egedal ønsker vi, at så mange unge som muligt skal have en ungdomsuddannelse. Derfor arbejder vi målrettet med Udeskoler, Naturfagsmaraton og har et tæt samarbejde med vores lokale virksomheder og med Naturvidenskabernes Hus i projektet ”Sammen skaber vi fremtidens skole”, hvilket både er til glæde for elever, lærere, folkeskolen og vores lokale virksomheder”, siger han.
Det er 17. gang, at Naturfagsmaraton bliver afholdt.
INFORMATIONER OM STARTSKUDSARRANGEMENT:
Adresse: Smørum Kultur- og Idrætscenter, Hal 1, Flodvej 62, 2765 Smørum
Tidspunkt: 9.30 – 13.00
Deltagende skoler: Bækkegårdsskolen, Balsmoseskolen, Boesagerskolen, Ganløse Skole, Lærkeskolen, Søagerskolen.
Medier er velkomne. Se vedhæftede program. Kontakt kommunikationschef i Naturvidenskabernes Hus ved spørgsmål.


