Smed

Eleverne skal designe en skammel, som er stabil, billig i produktion og holdbar. Hvis I samarbejder med en virksomhed, kan I sende den bedste løsning til virksomheden, som måske har mulighed for at omsætte tegningen til et fysisk produkt til skolen.

Som smed er du ekspert i at vælge det rette metal med den rigtige profil, så bygninger eller andre konstruktioner får den nødvendige styrke. Det er også smeden, der kan bearbejde metaller med forskellige teknikker, og dermed konstruere store som små metalkonstruktioner.

Smeden arbejder ofte i det materiale, som vi betegner jern, men for smeden findes jern i mange forskellige legeringer såsom rustfrit, syrefast og andre typer. De forskellige legeringer betyder, at der skal anvendes forskellige bearbejdningsteknikker, hvor prisen og holdbarheden ofte afhænger af materialet.

I opgaven skal eleverne designe en skammel der både er stabil, billig i produktion og holdbar. Når arbejdstegningerne er færdige, kan klassen, hvis I samarbejder med en virksomhed, indsende den bedste løsning. Virksomheden kan herefter måske omsætte tegningen til et fysisk produkt til skolen.

På videoen fortæller Lauge, der er i lære som klejnsmed, om sit arbejde. Han giver også gode råd til, hvordan I løser opgaven.

Klasse

7. klasse, 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse

Fag

Fysik/kemi, Matematik, Uddannelse og job, Geografi

Sted

Hos en virksomhed, På skolen

I samarbejde med

Viden

Kontakt

Mere til samme klassetrin

Personvogns­mekaniker

Eleverne skal en tur på værkstedet, når de skal undersøge og udskifte reservedele på en af de vigtigste dele på en bil, nemlig bremsesystemet. Eleverne skal også fejlfinde og reparere et trailerlys.

Læs mere

Plastmager

Eleverne skal arbejde med plastikstøbning, når de skal støbe termoplast, lave opmålinger til en støbeform og udarbejde et produkt med vacuumstøbning.

Læs mere

VVS-tekniker

Eleverne skal have værktøj i hænderne, når de skal prøve kræfter med de forskellige fagretninger som VVS-tekniker. Eleverne skal montere gulvvarme og termostater – og derudover skal de sikre rene og bakteriefrie rør, når der skal monteres håndvask og afløb.

Læs mere

Andre forløb

Kontakt

Kontakt