Logo: Naturvidenskabernes Hus
custom custom custom custom custom 
Kære alle

Et begivenhedsrigt efterår har i perioder sat markante aftryk her i Naturvidenskabernes Hus. Vi har for første gang været værter for DM i elektronikfagteknik i samarbejde med Metalindustriens Uddannelser. Her lagde ikke færre end 1.200 skoleelever vejen forbi konkurrencen her i huset og ører til et oplæg af ESA-astronaut Andreas Mogensen.

Vi havde også en forrygende Science Day – den årlige, landsdækkende indsats, hvor omkring 4.000 grundskole- og gymnasieelever besøger virksomheder over hele landet – med stor opbakning. Evalueringerne fra lærerne og elevernes side af arrangementet har aldrig været bedre i de 12 år, denne indsats har været i kalenderen.

Vores direktør, Maiken Lykke Lolck, har også deltaget i en paneldebat med et globalt perspektiv. Det skete på hovedscenen til World Water Week i Stockholm i slutningen af august.

Læs mere her i denne udgave af vores nyhedsbrev, og se et udpluk af de aktiviteter, vi har i støbeskeen i den kommende tid.

Rigtig god læselyst!
Naturvidenskabernes Hus
Foto: David Spicker Brun (i midten) fra Aarhus Tech og lærling hos Terma vinder titlen som danmarksmester i elektronikfagteknik, der blev afviklet i Naturvidenskabernes Hus

1200 elever til oplæg med Andreas Mogensen og gæster ved DM i elektronikfagteknik

Fredag den 27. september fik vi besøg af 1.200 elever primært fra Viborg Kommunes skoler. De hørte Andreas Mogensen fortælle om sin seneste rummission, samtidig med at dette års DM i elektronikfagteknik var sat i gang i vores hus. Her kæmpede fire lærlinge om sejren og dermed adgangsbilletten til næste års EuroSkills, der kommer til at foregå i Herning.

Ved samme lejlighed kunne de unge gæster også gå på opdagelse i de forskellige stande i vores hus, hvor Forsvarets Vedligeholdelsestjeneste, Grundfos, Terma og de fire erhvervsskoler, som de konkurrerende lærlinge er tilknyttet, viste eksempler på teknologier, der også kan bruges på en rumstation.

Læs mere
Foto: Elever fra 9. klasse på Skovlunde Skole til Science Day hos Novo Nordisk

Science Day gør en forskel for børn og unges syn på de tekniske og naturvidenskabelige fag

For 12. gang slog en lang række virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner dørene op for Science Day, som vi står bag. Op mod 4.000 børn og unge over hele landet mødte op til en dag på en arbejdsplads, hvor de både skulle møde rollemodeller og arbejde praktisk med forskellige opgaver.

Formålet er at nedbryde fordomme og stereotype forestillinger om naturvidenskab og teknologi. Det virker, viser evalueringerne både fra tidligere år og dette år.

- Vi har sammen fat i noget, der ikke bare gør en forskel, men som også er mere vedkommende og aktuelt end nogensinde. Vi har for eksempel aldrig fået en evaluering fra eleverne og lærernes side, der er flottere end i år, siger Maiken Lykke Lolck, direktør i Naturvidenskabernes Hus.
Læs mere
Foto: Gymnasieelever besøger Ormstrup Sø i forbindelse med deres arbejde med virksomhedscasen Design en sørobot

Hvad har en sørobot, sediment, fosfor og rent vand til fælles?

Svaret fandt et hold HTX-elever fra Viden Djurs, da de i sensommeren tog turen fra Grenaa til Ormstrup Sø lidt uden for Bjerringbro. For her har et forskerhold fra fire danske universiteter sammen med DIS/CREADIS siden 2020 arbejdet på et forskningsprojekt, der går ud på at oprense søen ved hjælp af regulering af fiskebestand og ikke mindst ved, at man via en sørobot suger sediment op fra søbunden.

Ved hjælp af sørobotten kan sedimentet fjernes fra søens bund, og i denne proces kan fosforen udskilles og bruges igen som gødning på landjorden. For den fosfor, der også er årsag til søens dårlige tilstand, kan på den måde gøre nytte på markerne, hvor der dyrkes fødevarer. Fosfor er en global mangelvare.

Poul Due Jensens Fond støtter forskningsprojektet, og Naturvidenskabernes Hus har sammen med DIS/CREADIS udarbejdet virksomhedscasen Design en sørobot, som eleverne har arbejdet med.

TV MidtVest kiggede også forbi.
Læs mere
Foto: Maiken Lykke Lolck, direktør i Naturvidenskabernes Hus, på scenen til World Water Week 2024

Lokale løsninger på globale udfordringer

Det er ikke hver dag, at 3.000 tilhørere fra det meste af verden lytter med, når vores direktør holder tale. Men den 28. august gik Maiken Lykke Lolck på hovedscenen til World Water Week i Stockholm. Her deltog hun i en paneldebat om mulighederne for rekruttering af unge i de tekniske fag under overskriften ’Raising the Value of Water for Future Generations’. Hun stillede op sammen med andre eksperter fra henholdsvis England og Indien.

- Det er en ære at få lov til at formidle vores budskaber om værdien af skolevirksomhedssamarbejde og det lange, seje træk, der skal til for at inspirere flere børn og unge til at vælge en uddannelse inden for de tekniske og naturvidenskabelige fag. Vi har både som land og globalt samfund hårdt brug for mange flere hænder, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling. Der er det også vigtigt at sætte dette spørgsmål på den globale dagsorden, sagde hun.

Vores gode samarbejdspartner Poul Due Jensens Fond stod bag den del af programmet, der blev afholdt under overskriften ’Water in Communication’ såvel som invitationen af Maiken Lykke Lolck.

Vidste du, at...

Kommende aktiviteter

Netværksmøde om skolevirksomhedssamarbejde og FabLab/Makerspace

19. november 2024

Vi slår dørene op for det sidste af årets netværksmøder for kommunale konsulenter. Det sker hos Bülows Makerspace i Fredericia. Netværksmødet er fuldt booket!

Lærerkurser

Naturfagsmaraton
Find et kursus tæt på dig!


Power-to-X
31. januar 2024 hos AU Foulum og Naturvidenskabernes Hus
Tilmelding
Kontakt Naturvidenskabernes Hus
kontakt@nvhus.dk
29 71 54 08
P. E. Eriksens Vej 1
8850 Bjerringbro